KURUMSAL
KIBRIS TÜRK ELEKTRİK KURUMU ÇALIŞANLARI SENDİKASI (EL-SEN) TÜZÜĞÜ
BİRİNCİ KISIM: İSİM, KURULUŞ VE MERKEZ
1. Teşekkülün adı: Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası olup kısa adı,
“EL-SEN” olarak anılır.
2. Sendikanın merkezi: Şehit Mehmet R. Hüseyin Sokak, 7-7a, Yenişehir – Lefkoşa’dır. Toplantılar, Yönetim Kurulu tarafından aksi yönde karar alınmadıkça, bu adreste yapılır ve yazışmalar bu adrese gönderilir.
3. Yönetim Kurulu kararıyla Sendika Kıbrıs dahilinde herhangi bir yerde yazıhane açabilir.
İKİNCİ KISIM: AMAÇLAR
4. Sendikanın Amaçları:
1. Çalışanlarla ilgili sosyal, ekonomik, mesleki ve her türlü özlük haklarını koruyup geliştirmek ve savunmak.
2. Üyeler ve işverenler arasındaki ayrılık ve anlaşmazlıkları toplu görüşme ve anlaşma yoluyla halletmek.
3. Üyelerin en demokratik hakkı olan iktisadi, sosyal, eğitimsel, kültürel ve mesleki durumlarını meşru yollarla geliştirmek.
4. Herhangi bir iş uyuşmazlığı nedeniyle mali müşkülata uğrayan üyelere maddi yardımda bulunmak.
5. Çalışanlar arasında ve çalışanlarla işveren arasındaki ilişkileri düzenlemek; anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak.
6. Sendika’nın kapsadığı meslekteki veya hizmetteki çalışanları Sendika bünyesinde teşkilatlandırmak.
7. Haklı ve münasip miktarda ücret, demokratik çalışma şartları, iş saatleri ve çalışanlarla ilgili diğer menfaatleri elde edip idame ettirmek, geliştirmek ve üyelerin haklarını korumak.
8. Ölüm, hastalık veya kaza halinde başka bir kaynaktan menfaat alamayan üyelere ve ailelerine maddi yardımda bulunmak.
9. Çalışma hayatıyla ilgili sosyal faaliyetlerde bulunmak; dergi, gazete, kitap satın almak, basmak ve yaymak.
10. Üyelerin tatil ve istirahatini temin etmek için faaliyetlerde bulunmak.
11. Üyelerin menfaatlerine uygun yasalar yapılmasını önermek, teşvik etmek ve bu amaçların gerçekleşmesi için propaganda ve yayın yapmak.
12. Üyelerin hak ve/ veya menfaatlerini elde etmek ve/veya savunmak ve/veya korumak amacı ile dava açmak, yasal hertürlü işlemi başlatmak ve/veya hertürlü işlemi başlatmak.
13. Üyelerin çalıştığı işyerinin mali ve/veya ekonomik ve/veya idari durumuna olumsuz tesir edecek ve/veya zarar verecek ve bu nedenle üyelerin çalışma barışını,çalışma yaşamlarındaki istikballerini etkileyecek hertürlü karar ve/veya işleme ve/veya eyleme ve/veya yönetime ve/veya poletikaya ve/veya mevzuata karşı mücadele etmek, dava açmak ve/veya yasal hertürlü işlemi başlatmak.
ÜÇÜNCÜ KISIM: SENDİKA ÜYELİĞİ, ÜYELERİN HAK, ÖDEV VE SORUMLULUKLARI
5. Üyeliğin Kazanılması:
1. Kıb-Tek’te çalışan herhangi bir personel, Sendika’ya üye olabilir. Bu üye sanat veya mesleği veya işyerini değişmesi halinde aidatını düzenli ödemek şartı ile Sendika üyeliğini devam ettirebilir.
2. Sendika’ya üyelik hakkı kazanmak için on sekiz yaşından gün almak ve sendika üye fişini doldurmak yeterlidir.
3. Üyelik için yapılan müracaat Yönetim Kurulu tarafından görüşülüp karara bağlanır.
4. Sendika üyesi olan herhangi bir çalışan emekliye ayrılması halinde sendikaya yürürlükte olan asgari ücretin % 1’inden az olmamak koşulu ile Yönetim Kurulu’nca belirlenecek miktar ve/veya oranda aidat ödemesi halinde sendika üyeliği “emekli üye” statüsünde devam eder. Bu statüdekiler işbu tüzükte “üye” olarak anılanlarla aynı statüde olmayıp sendika organlarına seçme ve seçilme haklarına sahip değildirler.
5. Bir üyenin, gerçekleşen bir genel kurul neticesinde herhangi bir kurula üye olarak seçilmesinin ardından emekli olması halinde o üyenin seçilmiş olduğu kuruldaki üyeliği kendiliğinden son bulur.
6. Emekli olan üyenin sendika başkanı olması halinde, olağan genel kurul tarihine kadar üç ay veya daha az bir süre var ise başkanlık görevini genel sekreter vekaleten yürütür. Eğer olağan genel kurul tarihine kadar üç aydan fazla bir süre var ise, tüm organların yeniden seçilmesi gündemiyle, derhal olağanüstü genel kurul toplantısı yapılır.
7. Sendika amaçlarına uygun hareket etmeyen ve çalışanların haklı davalarına zarar verdiği tespit edilen bir çalışanın sendika üyeliği talebi reddedilebilir.
6. Üyelik Aidatı:
1. Sendika’ya üye olarak kabul edilen her üye yürürlülükteki Asgari ücretin %2 tutarında giriş bedeli ödeyecektir. Ancak alınan giriş bedeli grev fonuna aktarılır ve hiçbir şekilde başka amaçlar için kullanılamaz.
2. Sendika üyesi olan bir çalışan her ayın son iş günü brüt maaşının % 1.5’ini Sendika’ya üye aidatı olarak öder. Sendika’ya ait bina inşaat tamamlandığında söz konusu oran % 1 olur ve bu orana göre uygulama yapılır.
7. Üyenin Hak ve Ödevleri:
1. Her üye Sendika Tüzüğü’ne, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu kararlarına uymak zorundadır.
2. Her üye, dayanışmayı korumak için sendikanın haklarını ve davalarını desteklemekle mükelleftir.
3. Sendika Yönetim Kurulu’nun almış olduğu bir karardan dolayı haksızlığa uğradığına inanan bir üye, haksızlık olduğunu düşündüğü konuyu gerekçesiyle birlikte Genel Sekreter’e bildirerek Yönetim Kurulu’nda görüşülmesini talep edebilir. Yönetim Kurulu’nun böyle bir talep karşılığında alacağı karardan tatmin olmayan bir üyenin müteakip konuyu Genel Kurul’da gündem haline getirme hakkı vardır.
4. Herhangi bir meselenin Sendika Genel Kurul ve Yönetim Kurulu toplantılarının gündemine alınmasını ve müzakere edilmesini istemek.
5. Sendika toplantılarında kendi fikrini serbest olarak açıklamak ve sendikadan herhangi bir konuda fikir danışmak.
6. Sendika’nın seçilmiş olan tüm kurullarının aldığı kararların uygulamasını işyeri temsilcileri vasıtası ile denetlemek.
7. Sendika’nın bir üye hakkında yapacağı toplantıda üyenin veya temsilcisinin katılma hakkı vardır. Bu hakkın uygulanabilmesini sağlamak için üyenin haberdar edilmesi gereklidir.
8. Herhangi bir üye, Tüzüğün öngördüğü amaçlar içerisinde Sendika’dan maddi ve manevi yardım talebinde bulunabilir.
9. Herhangi bir üye, Genel Sekreter’e göndereceği yazılı bir dilekçe ile sendikanın mali durumu ile ilgili tüm defterleri mesai saatleri içerisinde ve Genel Sekreter’in 30 günü aşmamak koşulu ile uygun göreceği gün ve saatte tetkik edebilir.
10. Bir üyenin Genel Kurul’da söz ve oy hakkını kullanabilmesi için Genel Kurul tarihine kadar aidatlarını bir tamam ödemiş bulunması veya aidatlarını ödememiş ise mazaretinin Divan Kurulu tarafından kabul görmesi gereklidir.
8. Üyeliğin Sona Ermesi:
1. Üyenin sendikadan istifa etmesi halinde üyelik sona erer.
2. Üyenin mazaretsiz olarak sendika aidatını yatırmaması halinde üyelik sona erer.
3. Aşağıdaki durumların gerçekleşmesi halinde üye sendika üyeliğinden çıkarılabilir:
a. Mevzuata, sendika tüzüğüne ve tüzük uyarınca hazırlanan düzenlemelere uymamak.
b. Sendika zorunlu organlarının yazılı karar ve talimatlarına aykırı hareket etmek.
c. Sendikanın ilkelerine, amaçlarına ulaşmasına veya gelişmesine engel olacak eylem ve çalışmalarda bulunmak.
d. Sendikayı kişisel çıkarları için kullanmak.
e. Sendikayı usulsüz bir şekilde borçlandırmak
f. Sendikayı maddi zarara uğratmak,
g. Sendikanın mal varlığına konu herhangi bir eşyayı ve/veya parayı zimmetine geçirmek veya bunlardan bir başkasını usulsüz bir şekilde yararlandırmak.
9. Üyelikten çıkartılma süreçleri aşağıdaki şekilde ifade edilmiştir:
Sendika tüzüğüne, amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiği iddia edilen üye Yönetim Kurulunun salt çoğunluğunun gerekçeli kararı ile Disiplin Kuruluna verilir. Disiplin Kurulunca gerekli soruşturma yaptırılır ve durum sabit görüldüğünde üyenin üyelikten çıkartılması istemi ile konu Disiplin Kurulu tarafından Yönetim Kurulu’na sevk ve intikal ettirilir. Üyelikten sürekli çıkarılma kararı vermek konusunda Yönetim Kurulu’nun en fazla 1 (bir) yıl süre ile takdir yetkisi vardır. Ancak sürekli üyelikten çıkarma Genel Kurul kararı ile yapılır.
DÖRDÜNCÜ KISIM: MALİ KONULAR
10. Sendikanın gelirleri aşağıdaki gibidir:
a. Giriş bedeli.
b. Aidat.
c. Bağış ve/veya yardım ve/veya katkı adı altında olan maddi destekler.
d. Balo, piyango ve benzeri etkinliklerden elde edilen gelirler.
e. Sendika adına bulunan vadeli hesapların aylık, yıllık veya gecelik faiz getirisi.
f. Kira gelirleri
11. Gelir Yasağı:
Sendika hiç bir siyasi partiye gelir oluşturabilecek bir harcama içerisine giremez. Ayrıca hiçbir siyasi partiden gelir kabul edemez.
12. Sendika Gelirlerinin Kullanılması:
1. Sendika gelirlerinin en çok % 53.33’ü tüzükte öngörülen yasal amaçlar için kullanılır. Sendika aidat gelirlerinin %13,333 ‘ü Grev Fonuna ve geriye kalan bakiye de “Bina Fonu” na ayrılır ve başka amaçlar için kullanılamaz.
2. Başkan’ın, herhangi bir Yönetim Kurulu kararına gerek olmaksızın, brüt asgari ücretin %50’sine karşılık gelen tutarda bir meblağı aylık olarak harcama yetkisi vardır.
3. Genel Sekreter’in, herhangi bir Yönetim Kurulu kararına gerek olmaksızın, brüt asgari ücretin %25 tutarında bir meblağı aylık olarak harcama yetkisi vardır.
4. Başkan ve Genel Sekreter sahip oldukları harcama yetkisini sendika çıkarları doğrultusunda kullanmak ve kullanırken yaptıkları harcamaları belgelemek konularında Yönetim Kurulu’na karşı sorumludurlar. Bu sorumluluğun yerine getirilmemesi halinde harcanan miktar kadar miktarı Başkan ve/veya Genel Sekreter aynen Sendika’ya ödemekle yükümlüdür.
5. Grev Fonu ve Bina Fonu’na ayrılan sermaye, olağanüstü haller dışında, başka amaçlar için kullanılamazlar.
6. Olağanüstü bir halin var olup olmadığı konusunda karar verme yetkisi Genel Kurul’a aittir. Yönetim Kurulu, Grev Fonu ve/veya Bina Fonu’ndaki sermayenin kullanılması gerektiği kanaatindeyse bu kullanımın sağlanması için tek gündemle Genel Kurul düzenler. Böyle bir Genel Kurul toplantısı kayıtlı üye sayısının salt çoğunluğunun katılımıyla gerçekleşebilir. Salt çoğunluk sağlanmadığı takdirde, toplantı aynı gündemle bir hafta sonraya ertelenir. Bir hafta sonraki toplantıda salt çoğunluk aranmaz ve toplantıya gelen üyelerin katılımıyla karar alınabilir.
7. Grev Fonu ve Bina Fonu’nda bulunan sermayenin başka amaçlar için kullanılabileceğine dair genel kurulu kararı katılan üyelerin salt çoğunluğu tarafından verilebilir.
8. Söz konusu fonlara ayrılan sermayenin, Genel Kurulu Kararı olmaksızın, başka amaçlar için kullanılması halinde bu yönde karar verenler ve/veya harcama yapanlar harcama yapılan tutarın Sendika’ya geri verilmesi ve/veya ödenmesi konusunda şahsen sorumlu kabul edilirler.
BEŞİNCİ KISIM: SENDİKA TEŞKİLATI
13. Sendika Organları:
1. Genel Kurul
2. Yönetim Kurulu
3. İcra Kurulu
4. Disiplin Kurulu
5. Denetleme Kurulu
6. İşyeri Temsilcileri
14. Genel Kurul:
1. EL-SEN’in en yüksek karar organı Genel Kurul’dur.
2. Genel Kurul, her iki yılda bir Mayıs ayı içerisinde olağan bir şekilde toplanır. Yönetim Kurulu, olağan genel kurul toplantısının Mayıs ayında hangi gün içerisinde olacağına dair karar verir.
15. Genel Kurulun Yetkileri:
1. Üyelerin menfaatlerini ilgilendiren herhangi bir konuda karar vermek.
2. Üyelerin bütününü veya bir kısmının bir iş uyuşmazlığı konusunda alınan veya alınacak tedibrleri görüşüp karara bağlamak.
3. Alınacak karardan, icraatlardan şikayetçi olan üyelerin istinafını dinlemek.
4. Sendika işlerinin muntazam yürütülebilmesi için yardımcı heyetler seçilmesine karar vermek.
5. Üyeler arasında vuku bulan olayları incelemek.
6. Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu raporlarının görüşmek ve ibra etmek konusunda karar vermek.
16. Olağan Genel Kurul Toplantısı:
1. Olağan Genel Kurul tarihi üyelere, Olağan Genel Kurul tarihinden en geç bir ay önceden üyelerin bulunduğu yerlerdeki sendika ilan tahtalarına asılarak ve ayrıca basına ilan verilerek bildirilir.
2. Genel Kurul toplantıları üye tam sayısının yarısından bir fazlasının iştiraki ile sağlanır. Bildirilen toplantı saatinden itibaren yarım saat içerisinde nisap sağlanamazsa toplantı, 30 günden fazla 1 haftadan az olmamak şartı ile başka bir güne ertelenir. Ertelenmiş toplantıda nisaba bakılmaksızın toplantı yapılır.
3. Genel Kurul’a o tarihe kadar aidatını ödemiş her üye katılabilir. Emekli statüsünde olan üyeler dışında her üye, seçme ve seçilme hakkına sahiptir.
4. Genel Kurul toplantısı, Genel Sekreter tarafından açılır ve yoklama yapılır. Madde 16(2)’ye göre toplantı yapılması mümkün ise Genel Kurul’u yönetecek bir başkan, bir başkan vekili, tutanakları saptayacak olan iki katip olmak üzere dört kişiden oluşan bir başkanlık divanı oluşturulur.
5. Olağan Genel Kurul’da sadece gündem üzerinde müzakere yapılır. Gündem, İcra Kurulu tarafından hazırlanır ve Genel Kurul tarihinden en geç 30 gün önce Madde 16(2)’de belirtilen yöntemle üyelere duyurulur. Herhangi bir üye, Genel Kurul’da görüşülmesini istediği bir konuyu, Genel Kurul tarihinden 20 gün önce gerekçeleri ile birlikte yazılı olarak EL-SEN Genel Sekreteri’ne bildirmelidir. Bu yöntemle bildirilen konular gündeme alınır.
6. Sendika Başkanlığı’na, Genel Sekreterliğe veya diğer organlara aday olmak isteyen üyeler, Genel Kurul tarihinden en geç 15 iş günü öncesi Genel Sekreter’e yazılı olarak adaylık başvurusu yapmak zorundadır. Her aday bir mevkiden fazla yere aday olamaz. Sekreter aday başvuru tarihinin bitiminden sonraki ilk iş gününde aday listesini üyelere duyurur.
7. Sendika Genel Sekreteri, bölgelerdeki yönetim kurulu ve icra kurulu üye sayısının bir listesini ve kontenjan sayısını Genel Kurul tarihinin 30 iş günü öncesinden hazırlayacak ve Yönetim Kurulu’na sunacaktır.
8. Bölgelerdeki kontenjan sayısından fazla aday katılması halinde o bölgeden en çok oyu alan yönetim kurulu ve icra kurulu kontenjan sayısı kadar üye ilgili kurula seçilmiş olur.
9. Sendika Yönetim Kurulu, bölgelerden İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu’na seçilecek üye sayısını tespit edip kurulun yapılma tarihinin en geç 20 iş günü öncesinden sendika ilan tahtalarına asmak suretiyle bildirecektir.
10. Sendikaya üye olan çalışanların Sendika organlarına aday olabilmesi için Sendika üyesi olarak 2 (iki) yılı doldurmuş olmaları koşuldur.
11. Genel Kurulda Mali Raporu aklanmayan Başkan, Genel Sekreter ve Mali Sekreter hesapları aklanıncaya kadar Sendikanın hiçbir organına aday olamazlar. Ancak Başkan ,Genel Sekreter ve Mali Sekreter Mali raporun aklanmadığı Genel Kurulda, Sendikanın oraganlarının herhangi birine aday olmuşlar ise adaylıkları ototmatik olarak düşer ve seçilemezler.
17. Olağan Genel Kurul Toplantısının Gündemi Aşağıdaki Gibi Düzenlenir:
1. Açılış ve yoklama
2. Saygı duruşu
3. Divanın oluşumu
4. Sendika Başkanı’nın açılış konuşması
5. Konukların konuşması
6. Karar tasarıları
7. İdari faaliyet raporunun takdimi
8. Mali raporun takdimi
9. İdari Faaliyet ve mali raporların tartışılması
10. İdari Faaliyet ve mali raporların ibrası
11. Varsa tüzük değişikliklerinin oylanması
12. Yeni dönem faaliyet raporu
13. Organların seçimi
14. Başkan ve Genel Sekreterin seçimi
15. Dilek, temenniler ve kapanış.
18. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı:
1. Genel Kurul, Yönetim Kurulu’nun kararıyla veya sendika üyelerinin yarıdan bir fazlasının (% 51) talebiyle veya bu Tüzük’te belirtilen diğer esaslar çerçevesinde olağanüstü toplanır.
2. Üyelerin olağanüstü genel kurul talebi yazılı, gerekçeli, ıslak imzalı bir şekilde olur ve toplantı tarihi önerisini içerir. Bu belge Genel Sekreter’e ve Sendikalar Mukayyitliği’ne sunulur.
3. Genel Sekreter, olağanüstü genel kurul talebini aldıktan sonra Tüzük’te belirtilen esaslar çerçevesinde genel kurul sürecini başlatmak zorundadır. Olağanüstü genel kurul talebi sunulduktan sonra en geç yedinci gün Genel Sekreter’in genel kurul sürecini başlatmaması halinde olağanüstü genel kurul talebini konu alan belgede önerilen tarihte olağanüstü genel kurul toplantısı EL-SEN’in bağlı olduğu Federasyonun Genel Başkanı tarafından 30 gün içerisinde gerçekleştirilir.
4. Organların seçiminin yapıldığı son genel kurul tarihinden itibaren altı ay geçmediği müddetçe seçim gündemiyle olağanüstü genel kurul toplantı talebinde bulunulamaz.
5. Olağanüstü Genel Kurul’da sadece Yönetim Kurulu’nun kararlaştırdığı veya üyelerin yarıdan bir fazlasının (%51) talebiyle belirlemiş olduğu gündem görüşülecektir.
6. Teşekkül, toplanma biçimi ve diğer konularda olağan genel kurul toplantısının kuralları uygulanır.
19. Genel Kurul Toplantılarında Oylama ve Sayım:
1. Genel kurul toplantılarında gündemde seçime dair tüm konularla ilgili gizli oy ilkesi ve açık sayım ilkesi geçerlidir. Bu ilkelere aykırı olarak seçimin gerçekleştirilmesi seçimin iptal sebebidir.
2. Genel kurul toplantılarında gündemde seçim dışında olan konularda açık oy ilkesi ve açık sayım ilkesi geçerlidir. Seçim dışında olan konularda gizli oy usulüyle oylama yapılmasına dair genel kurula katılan üyelerin dörtte birinin talebiyle Divan Kurulu’na karar tasarısı sunulması halinde böyle bir karar tasarısı genel kurulun açık oylamasına sunulur. Toplantıya katılanların salt çoğunluğunun gizli oy usulüyle oylama yapılmasına karar vermesi halinde seçim dışında olan konu veya konularla ilgili gizli oy usulüyle karar alınır.
3. Genel Kurulda kararlar, işbu tüzükte aksine hüküm olmayan konularda, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla alınır.
20. Yönetim Kurulu ve Oluşumu:
1. Yönetim Kurulu, Lefkoşa, Mağusa, İskele, Girne, Güzelyurt,Lefke ve Teknecik olmak üzere yedi bölgeden seçilen üyelerden oluşur. Ancak Lefke bölgesi Bölge Amirliği olaraka fiilen çalışmaya başladığı zaman ilk genel kurulda Lefke Kontenjanından adaylık başvurusu yapılabilecektir.
2. Yönetim Kurulunun üye dağılımı, bölgelerden her elli üyeye kadar bir Yönetim Kurulu üyeliği kontenjanı doğacak şekilde belirlenir. Buna göre, üye sayısı 50’ye kadar olan bölge 1, üye sayısı 51 – 100 arası olan bölge 2, üye sayısı 101 – 150 arası olan bölge 3, üye sayısı 151 – 200 arası olan bölge 4, üye sayısı 200’ün üzerinde olan bölge 5 Yönetim Kurulu üyesi ile Yönetim Kurulunda temsil edilir.
3. Yönetim Kurulu ayda bir kere olağan olarak toplanır. Başkanın veya Genel Sekreter’in veya beş üyenin yazılı talebi üzerine olağanüstü toplanır.
4. Toplantı yeter sayısı üye tam sayısının salt çoğunluğu, karar yeter sayısı ise katılanların salt çoğunluğudur.
5. Yönetim Kurulu’na sendika başkanı başkanlık eder. Yönetim Kurulu toplantısında oyların eşitliği durumunda, başkanın oyu ayırt edici sayılır.
6. Yönetim Kurulu üyelerinin bir veya birkaçının herhangi bir nedenle kurul üyeliğinden ayrılması halinde veya üst üste üç toplantıya katılmayan veya bu Tüzüğe veya Sendikalar Yasası’na aykırı hareketten dolayı sendika üyeliği veya yönetim kurulu üyeliğinden ihraç edilen bir üyenin mevkisi boşalmış sayılır. Boşalan üyelikle ilgili olarak 1 ay içerisinde Yönetim Kurulu aynı bölgede ve bölgenin üyeleri arasında bir seçim gerçekleştirir. Eğer boşalan üyelik mevkisiyle ilgili aday çıkmazsa Yönetim Kurulu atama yapar.
7. Görevinden ihraç edilen veya herhangi bir nedenle görevinden ayrılan bir Yönetim Kurulu üyesi, zimmetinde sendikayla ilgili bulundurduğu defter, evrak, para, makbuz v.b. eşyaları kırk sekiz saat içerisinde sendikanın yetkili kılacağı şahsa teslim etmeye mecburdur. Teslim etmemesi durumunda yapılacak ilk genel kurulda Sendika organlarına aday olamaz.
8. Yönetim Kurulu ve/veya İcra Kuruluna seçilen üye Seçildiği bölgeden farklı bir bölgeye tayin edilmesi haline Yönetim Kurulu ve /veya İcra Kurulu üyeliği düşmüş sayılır. Boşalan yere 30 gün için İlgili bölgede boşalan mevkii için seçim yapılır.
21. Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
1. Yönetim Kurulu, sendikanın Genel Kuruldan sonraki en yetkili karar ve yürütme organıdır. Genel Kurulun aldığı kararlar ve tüzüğün kendisine verdiği görev ve yetkiler doğrultusunda sendikayı yönetir.
2. Mevzuat, Tüzük ve Genel Kurul kararları doğrultusunda diğer görevleri yerine getirmek,
3. Sendikanın çalışma programını yapmak,
4. Toplu iş görüşmeleri yapmak, bu görüşmeler sonucunda doğan iş uyuşmazlıklarında eylem planları hazırlamak, uygulamak veya kaldırmak,
5. Toplu iş görüşmesi yapmak için gerekli tüm işlemleri yürütmek ve yapmak, bu konuda üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,
6. Gelir ve gider hesaplarını göz önünde bulundurarak her nevi taşınır ve/veya taşınmaz mal edinmek ve kiralamak. Ancak Sendikanın taşınmaz mallarının satışı Genel Kurul kararı ile mümkündür.
7. Üyelerin mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel bilgilerini artıracak kurs, seminer ve konferanslar vb. sosyal faaliyetler düzenlemek, sağlık ve sosyal tesisleri, kütüphane ve basın işleri için gerekli tesisleri kurmak,
8. Sendikaya üyelik için müracaat edenlerin kabul veya reddine karar vermek,
9. Üyelerini temsilen mahkemelerde dava açmak ve/veya herhangi bir yargısal ve/veya idari süreç başlatmak
10. Sendika nam ve hesabına hareket etmek; sendika işlerini yürütümek ve idare etmek.
11. Sendika tüzüğüne uyulmasını sağlamak.
12. Tüzükte yeri olmayan konular ile düzenleme yapılmasına gerek olan konularda karar vermek.
13. Sendikanın tüm mülkü kayıtlı ismine yazılır ve Yönetim Kurulu tarafından yönetilir.
14. Sendikanın biriken cari ihtiyaçtan fazla olan parası, Yönetim Kurulu’nun uygun göreceği herhangi bir bankaya, kayıtlı herhangi bir kooperatif kuruluşunda veya Sendikalar Mukayyidi’nin izni ile çeşitli yatırımlara yatırılabilir.
15. Yönetim Kurulu seçildikten sonra kendi içinde yapacağı ilk toplantıda Genel Sekreter Yardımcısını seçer.
1. Genel Kurul ve Yönetim Kurulu tarafından alınan kararları icra etmekle ve Tüzüğün kendisine görev yüklediği konularda çalışmakla görevli kuruldur.
2. İcra Kurulu üyeliğine bölgelerden üye sayısı 1 – 100 arası olan bölge 1, üye sayısı 101 – 200 arası olan bölge 2, üye sayısı 300’ün üzerinde olan bölge 4 İcra Kurulu üye kontenjanı kazanmış olur. Bölgelerde, en fazla oyu alan İcra Kurulu üyeleri kontenjanını kullandıkları bölgenin başkanı olurlar.
3. İcra Kurulu seçildikten sonra yapacağı ilk toplantıda, Mali Sekreteri, Eğitim Sekreteri, Örgütlenme Sekreteri, Sosyal İşler Sekreteri ve Basın, Yayın ve Propaganda Sekreteri’ni seçerek görev bölümü yapar. Her bölgeye en fazla bir sekreterlik verilebilir. İcra Kurulu seçiminde en çok oyu alan üye Bölge Başkanı olur. Her sekreter kendine ait konularda her türlü araştırmayı yapıp Yönetim Kurulu’na bilgi verir.
4. İcra Kurulu üyeleri toplantılarını Yönetim Kurulu toplantılarına katılmak suretiyle gerçekleştirirler. İcra Kurulu üyelerinin Yönetim Kurulu toplantılarında oylamaya sunulan konularda Yönetim Kurulunun asil üyeleri olduklarından dolayı oy kullanma hakları vardır.
5. İcra Kurulu üyelerinin bir veya birkaçının herhangi bir nedenle kurul üyeliğinden ayrılması halinde veya mazaret sunmaksızın üst üste üç toplantıya katılmayan veya bu Tüzüğe veya Sendikalar Yasası’na aykırı hareketten dolayı icra kurulu üyeliğinden ihraç edilen bir üyenin mevkisi boşalmış sayılır. Boşalan üyelikle ilgili olarak 1(bir) ay içerisinde ayni bölgede ve bölgedeki üyeler arasından bir seçim gerçekleştirilir. Boşalan üyelikle ilgili aday çıkmaması halinde sendika başkanı ayni bölgeden 1(bir) üyeyi icra kurulu üyesi olarak atar.
6. Görevinden ihraç edilen veya herhangi bir nedenle görevinden ayrılan bir İcra Kurulu üyesi, zimmetinde sendikayla ilgili bulundurduğu defter, evrak, para, makbuz v.b. eşyaları kırk sekiz saat içerisinde sendikanın yetkili kılacağı şahsa teslim etmeye mecburdur.
23. İcra Kurulunun Görev ve Yetkileri:
1. Üyelerin tüzük hükümlerine uyulmasını sağlar
2. Tüzüğün öngördüğü amaçların gerçekleştirilmesine gayret sarf eder.
3. EL-SEN’i ilgilendiren konuları izler, gereli araştırma ve incelemeyi yapar, teşkilatlanma, toplu iş sözleşmesi, grev ve benzeri konularda her türlü çalışmayı yürütür.
4. Yönetim Kurulu kararlarını icra eder.
5. Yönetim Kurulu ile diğer kurullara sunulacak raporları hazırlar, toplantılar için ön çalışmalar yapar.
6. Üyeler arasında dayanışma ve işbirliğine gayret eder, saptanan politika, tüzük ve yönetmelik kurallarıyla kararlara uygun şekilde görevini yürütür.
24. Disiplin Kurulu ve Oluşumu:
1. Disiplin Kurulu, Genel Kurul tarafından Her Bölgeden 1 kişi olmak koşulu ile üyeler arasından seçilen 6 asıl üyeden oluşur. Asıl üyelerden sonra en çok oyu alan 6 kişi yedek üye seçilir.
2. Disiplin Kurulu, genel kurul seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra on beş gün içinde yapacağı ilk toplantıda kendi arasından bir başkan ve bir sekreter seçer.
3. Disiplin Kurulu toplantıları, Yönetim Kurulu’nun yazılı bildirimi üzerine üye tam sayısı ile yapılır. Kararlar, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Çekimser oy kullanılmaz. Oylamalarda eşitlik olması haline Başkanın ayırt edici oyu vardır.
- Disiplin Kurulu üyelerinin bir veya birkaçının herhangi bir nedenle kurul üyeliğinden ayrılması halinde veya mazaretsiz üst üste üç toplantıya katılmayan veya bu Tüzüğe veya Sendikalar Yasası’na aykırı hareketten dolayı sendika üyeliği veya Disiplin kurulu üyeliğinden ihraç edilen bir üyenin mevkisi boşalmış sayılır. Boşalan üyelikle ilgili olarak Yönetim Kurulu yedek üyeyi atama yapar.Yedek üyenin görevi Kabul etmemesi halinde Yönetim Kurulu atama yapar.
- Geçici Madde: İlk uygulamada, Genel Kurulda Disiplin Kurulu için seçim yapılamayacağından EL-SEN Yönetim Kurulu her bölgeden 1 kişi olması koşuluyla üyeler arasından 6 asil üye 6 yedek üye olacak şekilde Disiplin Kuruluna Genel Kurul tarihinden itibaren 1 ay içerisinde her bölgede seçim yapar.
25. Disiplin Kurulunun Görev ve Yetkileri
1. Sendika tüzüğüne, amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiği iddiasına bağlı olarak Yönetim Kurulu gerekçeli kararı üzerine üyeleri hakkında soruşturma yapar.
2. Bu tüzükte gösterilen, üyelikten çıkarma cezası dışında kalan, disiplin cezalarını verir ve sonucunu gereği için yönetim kuruluna ve diğer ilgililere bildirir.
3. Disiplin Kurulunun verebileceği cezalar şunlardır:
a. İhtar
b. Kınama
c. Görevden uzaklaştırma
d. Altı aya kadar geçici olarak üyeliğin askıya alınması
4. Üyelikten çıkarma cezası verilmesini gerekli gördüğü durumlarda ilgilinin üyeliğini Yönetim Kurulu toplantısına kadar askıya alarak kararını Yönetim Kuruluna sunar.
5. Görev dönemine ilişkin raporunu hazırlayarak, Genel Kurulu’na sunar.
26. Denetim Kurulu ve Oluşumu:
1. Denetim Kurulu, Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilen üç üyeden oluşur. Asıl üyelerden sonra en çok oyu alan üç kişi yedek üye seçilir. Denetim Kurulu Genel Kurul’a karşı sorumludur.
2. Denetim Kurulu, olağan olarak üç ayda bir, olağanüstü olarak ise Kurulun başkanı çağrısı üzerine toplanır. Denetim Kurulu, İcra Kurulu tarafından hazırlanıp Yönetim Kurulu’nun onaylayacağı bir yönetmeliğe göre çalışır.
- Denetim Kurulu üyelerinin bir veya birkaçının herhangi bir nedenle kurul üyeliğinden ayrılması halinde veya mazaretsiz üst üste üç toplantıya katılmayan veya bu Tüzüğe veya Sendikalar Yasası’na aykırı hareketten dolayı sendika üyeliği veya Denetim kurulu üyeliğinden ihraç edilen bir üyenin mevkisi boşalmış sayılır. Boşalan üyelikle ilgili Son Genel Kurulda kazanamayan ancak kazanan üyeden sonraki sırada bulunan adayı Yönetim Kurulu atama yapar. Ancak Genel Kurulda fazla aday olmadıysa ve kontenjan sayısı kadar aday olmuşsaydı, bu durumda Boşalan üyelik yerine Yönetim Kurulu atama yapar.
27. Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:
1. Sendikanın idari ve mali çalışmalarını denetler ve bulgularını raporuna kaydeder. Denetim raporları, denetimi izleyen ilk yönetim kurulu toplantısına sunulur.
2. Yaptığı denetleme sonucu aykırılık gördüğünde Yönetim Kurulu’ndan Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağrılmasını istemek.
3. Sendika organlarının harcama ve çalışmalarını; yasalara, tüzüğe, ilgili düzenlemelere, genel kurul kararlarına ve bütçe esaslarına uygunluğu bakımından denetleyerek sonucu bir raporla Yönetim Kuruluna sunmak.
4. Denetim Kurulu raporunda gösterdiği hizmet hususlarının veya Tüzüğe aykırı tutum ve davranışların giderilmesini, belirttiği süre içerisinde yönetim kurulundan ister. İstek yerine getirilmezse, sorumlu yönetici ise Yönetim Kurulu, sorumlu hakkında gerekli kararı verir.
5. Denetim Kurulu her üç ayda bir Sendika’nın bütçesini denetler ve bütçenin son durumunu üyeye duyurur.
28. Başkan
1. Özel ve tüzel kişilerle merciler nezdinde sendikayı temsil eder.
2. Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu’na başkanlık eder.
3. Hizmetlerin ifasını temin bakımından işbirliği ve müşterek çalışmayı, görev dağıtımını ve dengeyi sağlar.
4. Sendikanın genel politikasına aykırı olmamak koşuluyla basın toplantıları düzenler, yazılı ve sözlü demeçler verir.
29. Genel Sekreter:
1. Bütün hizmetlerin iyi bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak ve sendika teşkilatınca alınacak kararları yürütülmesini sağlamakla görevlidir.
2. Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu’nun gündemini hazırlar, genel yazışmanın düzgün bir şekilde yapılmasını ve arşivlenmesini sağlar.
3. Sendika amaçlarının gerçekleştirilmesini ve organlarının zamanında toplanmasını sağlar.
4. Özel ve tüzel kişilerle olan ilişkileri düzenler; halkla ilişkiler, basin – yayın, araştırma, derleme, hukuk ve benzeri işleri düzenler.
5. Yokluğunda başkana vekalet eder. Genel Sekreter’in yokluğunda Yönetim Kurulu’nun seçmiş olduğu bir üye Genel Sekreter’e vekalet eder.
6. Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu toplantılarının kararlarını hazırlar, karar defterine yazılmasını ve karar defterinin muhafazasını sağlar. Karara itiraz eden üyelerin isimlerini ve gerekçelerini de yazar.
7. Üyelerin arasındaki uyuşmazlıkların çözümlenmesinde görevlidir.
8. Yönetim ve İcra Kurullarının doğal üyesi ve sekreteridir.
9. Sendika yazışmalarından sorumludur. Tüm evrakı ve mektupları imzalar ve muhafaza eder.
10. Sendika üyelerinin isim, adres ve gerekli tüm bilgilerinin tafsilatını içeren bir sendika kayıt defteri tutar.
11. Sendika tüm yazışmalarını ve zimmetinde bulunan eşyalarını ve/veya her türlü evrağını gerçekleşen Genel Kurul toplantısından sonraki ilk iş gününde yeni seçilen Genel Sekreter’e teslim eder. Ancak sendikaya ait karar defteri ve mühür Genel Kurul günü genel kurulu yönetmek için oluşan divana teslim edilir. Seçim sonrası karar defteri ve/veya mühürü divan başkanı tarafından yeni seçilen Genel sekretere teslim edilir. Genel sekreter karar defterini genel kurula teslim etmemesi halinde divan başkanı polise şikayette bulunur. Ancak defteri ve/veya Sendikanın mühürünü teslim etmeyen Genel Sekreter yeniden aday olmuş ise adaylığı düşer ve bir sonraki genel kurulda da hiçbir organa aday olamaz.
12. Genel Sekreterin yokluğunda genel sekreter yardımcısı genel sekreterliğe vekalet eder.
1. İcra Kurulu içerisinden seçilir. Sendikanın mali konulardaki işlerini yürütür. Sendikanın mal varlığını korur. Mevzuattan doğan mali konularla ilgili işlem ve zorunlulukları zamanında ve eksiksiz yerine getirilmesini sağlar.
2. Mali defter ve kayıtların düzgün bir şekilde zamanında işlenmesini sağlar.
3. Tahsilat ve ödemelerin bütçeye uygun yapılmasından birinci derecede sorumludur.
4. Aidatların zamanında tahsil edilmesinden sorumludur.
5. Gerekli sürelerde bilanço, kati hesap durumunun çıkarılması ve benzeri her türlü muhasebe işlerinin iyi bir şekilde yapılmasını sağlar.
6. Sendikal organlara ve Sendikalar Mukayyide karşı mali harcamalar konusunda birinci derece sorumludur ve talep edildiği her zaman hesap vermekle yükümlüdür.
7. Görevi ile ilgili gelir ve giderleri gösteren raporları her üç ayda bir Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu’na sunmakla yükümlüdür.
8. Bankadan ve/veya para hesabının bulunduğu herhangi bir kuruluştan para çekme, para yatırma veya ödeme yapma işlemleri Mali Sekreter ve Başkan veya Genel Sekreter’den birisinin ikili imzaları ile yapılabilir.
ALTINCI KISIM: ÇEŞİTLİ KURALLAR
31. İşyeri Temsilciliği:
İşyeri temsilciliği sendikanın üyesi bulunan her iş yerinde her elli üyeye kadar olan üye sayısı için bir iş yeri temsilcisi Yönetim Kurulu tarafından atanabilir.
1. Gereken evsafa sahip olan bir veya iki şahıs yönetim kurulu tarafından mali müşavir ve/veya muhasip olarak seçilir.
2. Mali Müşavir ve/veya Muhasip aşağıdaki konularda görevli ve yetkilidirler:
a. Sendikanın yıllık gelir ve gider hesabı ile denge cetvelini tanzim eder.
3. Mali Müşavir ve/veya Muhasip yıllık raporunun bir suretini sendikanın Mali Sekreterine ve Yönetim Kuruluna sunar..
33. Mühür:
Sendikanın kendine özgür bir flaması ve mührü olacaktır. Bunların şekli hakkında karar Yönetim Kurulu’nundur. Sendikanın mührü sadece Başkan, Genel Sekreter ve Mali Sekreter tarafından kullanılabilir ve mühür merkezde muhafaza edilir. Resmi yazışmaların tümünde mühür kullanılması zorunludur.
34. Tüzük Tadilatı:
Tüzük ilgili maddede belirtilen esaslar çerçevesinde yapılan olağan veya olağanüstü Sendikaya kayıtlı üye sayısının ¼’den (bir bölü dört) az olmamak şartı ile Genel Kurula katılan üyelerin yarıdan bir fazlasının olumlu oy vermesi ile tadil edilir.
35. Sendikanın Dağılması:
1. Üye sayısı 21 ‘in altına düştüğünde sendika dağılacaktır
2. Dağılma halinde Sendikanın tüm borçları kapatıldıktan sonra arta kalan hertürlü mal ve para, kimsesiz çocuklar yararına kullanılmak üzere Çocuk Esirgeme Kurumuna verilecektir.
3. Sendikanın dağılmayı içeren yazıyı Başkan ve Genel Sekreter 14 gün içinde Sendikalar Mukayitliğine bildrir.