KURUMSAL
ÜÇÜNCÜ KISIM: SENDİKA ÜYELİĞİ, ÜYELERİN HAK, ÖDEV VE SORUMLULUKLARI
1. Üyeliğin Kazanılması:
1. Kıb-Tek’te çalışan herhangi bir personel, Sendika’ya üye olabilir. Bu üye sanat veya mesleği veya işyerini değişmesi halinde aidatını düzenli ödemek şartı ile Sendika üyeliğini devam ettirebilir.
2. Sendika’ya üyelik hakkı kazanmak için on sekiz yaşından gün almak ve sendika üye fişini doldurmak yeterlidir.
3. Üyelik için yapılan müracaat Yönetim Kurulu tarafından görüşülüp karara bağlanır.
4. Sendika üyesi olan herhangi bir çalışan emekliye ayrılması halinde sendikaya yürürlükte olan asgari ücretin % 1’inden az olmamak koşulu ile Yönetim Kurulu’nca belirlenecek miktar ve/veya oranda aidat ödemesi halinde sendika üyeliği “emekli üye” statüsünde devam eder. Bu statüdekiler işbu tüzükte “üye” olarak anılanlarla aynı statüde olmayıp sendika organlarına seçme ve seçilme haklarına sahip değildirler.
5. Bir üyenin, gerçekleşen bir genel kurul neticesinde herhangi bir kurula üye olarak seçilmesinin ardından emekli olması halinde o üyenin seçilmiş olduğu kuruldaki üyeliği kendiliğinden son bulur.
6. Emekli olan üyenin sendika başkanı olması halinde, olağan genel kurul tarihine kadar üç ay veya daha az bir süre var ise başkanlık görevini genel sekreter vekaleten yürütür. Eğer olağan genel kurul tarihine kadar üç aydan fazla bir süre var ise, tüm organların yeniden seçilmesi gündemiyle, derhal olağanüstü genel kurul toplantısı yapılır.
7. Sendika amaçlarına uygun hareket etmeyen ve çalışanların haklı davalarına zarar verdiği tespit edilen bir çalışanın sendika üyeliği talebi reddedilebilir.
2. Üyelik Aidatı:
1. Sendika’ya üye olarak kabul edilen her üye yürürlülükteki Asgari ücretin %2 tutarında giriş bedeli ödeyecektir. Ancak alınan giriş bedeli grev fonuna aktarılır ve hiçbir şekilde başka amaçlar için kullanılamaz.
2. Sendika üyesi olan bir çalışan her ayın son iş günü brüt maaşının % 1.5’ini Sendika’ya üye aidatı olarak öder. Sendika’ya ait bina inşaat tamamlandığında söz konusu oran % 1 olur ve bu orana göre uygulama yapılır.
3. Üyenin Hak ve Ödevleri:
1. Her üye Sendika Tüzüğü’ne, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu kararlarına uymak zorundadır.
2. Her üye, dayanışmayı korumak için sendikanın haklarını ve davalarını desteklemekle mükelleftir.
3. Sendika Yönetim Kurulu’nun almış olduğu bir karardan dolayı haksızlığa uğradığına inanan bir üye, haksızlık olduğunu düşündüğü konuyu gerekçesiyle birlikte Genel Sekreter’e bildirerek Yönetim Kurulu’nda görüşülmesini talep edebilir. Yönetim Kurulu’nun böyle bir talep karşılığında alacağı karardan tatmin olmayan bir üyenin müteakip konuyu Genel Kurul’da gündem haline getirme hakkı vardır.
4. Herhangi bir meselenin Sendika Genel Kurul ve Yönetim Kurulu toplantılarının gündemine alınmasını ve müzakere edilmesini istemek.
5. Sendika toplantılarında kendi fikrini serbest olarak açıklamak ve sendikadan herhangi bir konuda fikir danışmak.
6. Sendika’nın seçilmiş olan tüm kurullarının aldığı kararların uygulamasını işyeri temsilcileri vasıtası ile denetlemek.
7. Sendika’nın bir üye hakkında yapacağı toplantıda üyenin veya temsilcisinin katılma hakkı vardır. Bu hakkın uygulanabilmesini sağlamak için üyenin haberdar edilmesi gereklidir.
8. Herhangi bir üye, Tüzüğün öngördüğü amaçlar içerisinde Sendika’dan maddi ve manevi yardım talebinde bulunabilir.
9. Herhangi bir üye, Genel Sekreter’e göndereceği yazılı bir dilekçe ile sendikanın mali durumu ile ilgili tüm defterleri mesai saatleri içerisinde ve Genel Sekreter’in 30 günü aşmamak koşulu ile uygun göreceği gün ve saatte tetkik edebilir.
10. Bir üyenin Genel Kurul’da söz ve oy hakkını kullanabilmesi için Genel Kurul tarihine kadar aidatlarını bir tamam ödemiş bulunması veya aidatlarını ödememiş ise mazaretinin Divan Kurulu tarafından kabul görmesi gereklidir.
4. Üyeliğin Sona Ermesi:
1. Üyenin sendikadan istifa etmesi halinde üyelik sona erer.
2. Üyenin mazaretsiz olarak sendika aidatını yatırmaması halinde üyelik sona erer.
3. Aşağıdaki durumların gerçekleşmesi halinde üye sendika üyeliğinden çıkarılabilir:
a. Mevzuata, sendika tüzüğüne ve tüzük uyarınca hazırlanan düzenlemelere uymamak.
b. Sendika zorunlu organlarının yazılı karar ve talimatlarına aykırı hareket etmek.
c. Sendikanın ilkelerine, amaçlarına ulaşmasına veya gelişmesine engel olacak eylem ve çalışmalarda bulunmak.
d. Sendikayı kişisel çıkarları için kullanmak.
e. Sendikayı usulsüz bir şekilde borçlandırmak
f. Sendikayı maddi zarara uğratmak,
g. Sendikanın mal varlığına konu herhangi bir eşyayı ve/veya parayı zimmetine geçirmek veya bunlardan bir başkasını usulsüz bir şekilde yararlandırmak.
5. Üyelikten çıkartılma süreçleri aşağıdaki şekilde ifade edilmiştir:
Sendika tüzüğüne, amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiği iddia edilen üye Yönetim Kurulunun salt çoğunluğunun gerekçeli kararı ile Disiplin Kuruluna verilir. Disiplin Kurulunca gerekli soruşturma yaptırılır ve durum sabit görüldüğünde üyenin üyelikten çıkartılması istemi ile konu Disiplin Kurulu tarafından Yönetim Kurulu’na sevk ve intikal ettirilir. Üyelikten sürekli çıkarılma kararı vermek konusunda Yönetim Kurulu’nun en fazla 1 (bir) yıl süre ile takdir yetkisi vardır. Ancak sürekli üyelikten çıkarma Genel Kurul kararı ile yapılır.